מהי הרדמה אפידורלית?
זוהי השיטה המוכרת, הנפוצה והיעילה ביותר לשיכוך כאבים במהלך הלידה, בבתי חולים בארץ ובעולם המערבי.
השם אפידורל לא קשור לתרופה המוזרקת, אלא לאזור אליו מוזרקת התרופה – החלל האפידורלי.
בהרדמה אפידורלית מוכנסת באמצעות מחט מיוחדת, צינורית דקה לחלל האפידורלי בעמוד השדרה. דרך הצינורית, מוזרק חומר הרדמה אשר משכך את כאבי הצירים. בסיום הפעולה נשארת בגב צינורית פלסטיק דקיקה (את המחט מוציאים) שמודבקת עם פלסטר לאורך הגב ודרכה תקבלי את חומר ההרדמה במשך הלידה.
בדרך כלל חומר ההרדמה ניתן באמצעות משאבה המזרימה את החומר באופן קבוע לחלל האפידורלי כך שקיימת השפעה מתמשכת לאורך הלידה. בנוסף, יש לך לחצן המאפשר שליטה בכמות החומר שאת מזריקה לעצמך (כמובן שהמכשיר מתוכנת ויש הגבלה על כמות החומר שאת יכולה להזריק). חשוב לדעת שאפידורל מסייע באופן משמעותי באלחוש הכאב החד של הצירים אך יחד עם זאת יתכן ותחושי תחושת מתח, לחץ והתכווצות.
מי יכולה להיעזר באלחוש אפידורלי?
קבלת זריקה אפידוראלית תלויה ברצונה של היולדת, במצב בריאותה ובשלב הלידה בו היא נמצאת. אם אין התווית נגד, סביר להניח שתוכלי לקבל הרדמה אפידורלית.
לפני מתן האפידורל, יש צורך באישור רפואי לכך שאת יכולה לקבל אפידורל, הרופא המרדים ישוחח איתך ויהיה עלייך לחתום על טופס הסכמה.
מצבים בהם לא משתמשים באפידורל
אם את סובלת מהפרעות בתפקודי קרישה הגורמים לדימום מוגבר – כמו טסיות נמוכות (גורמי קרישה בדם).
אם את נוטלת תרופות נוגדות קרישה – כמו קלקסן, תצטרכי להמתין 12-24 שעות לפני שתוכלי לקבל אפידורל תלוי במינון.
אם יש חשש לזיהום בעור הגב, באזור החדרת הצינורית.
אם קיים עיוות בעמוד השדרה שאינו מאפשר גישה לחלל האפידורלי – מומלץ להתייעץ לפני הלידה עם רופא מרדים.
נשים עם קעקוע באזור הגב בו מתבצעת הזריקה – הספרות כיום תומכת בכך שקעקוע באזור הדקירה אינו סיבה להמנע ממתן אפידורל. יחד אם זאת בפועל, לעיתים, הרופא המרדים עדיין ימנע מכניסה עם מחט דרך אזור עם דיו מחשש שהדיו יועבר לתוך החלל האפידורלי.
בכל מקרה של בעיה בריאותית, טיפולים רפואיים, אלרגיות או ניתוחים ומחלות בעברך או במשפחתך יש לדווח לרופא המרדים.
מתי הזמן המומלץ לקבל אפידורל?
אפשר לקבל אפידורל בכל שלב בלידה – בדרך כלל בשלב הראשון (גם מתקדם באופן יחסי) ובמיוחד בלידה ראשונה. יחד אם זאת חשוב לדעת שהפעולה לוקחת זמן כמו גם השגת השפעה ולכן – תמיד יש לשקול השגת יתרונות האפידורל אל מול חוסר היעילות והסיכון בביצוע הפעולה (ראי בהמשך). בכל מקרה, מדיניות מתן אפידורל משתנה בין חדרי הלידה השונים וזהי סוגיה רלוונטית לבדיקה על ידך מראש.
אפידורל הניתן בזמן "לידה פעילה" ובשיקול דעת אינו מאריך את משך השלב הראשון של הלידה. תיתכן הארכה מסוימת של שלב השני מאחר ולעיתים קרובות לא מרגישים את הצורך ללחוץ.
לאחר מתן אפידורל, ברוב חדרי הלידה עלייך להישאר במיטה – כך שאפידורל הניתן בשלב הלטנטי טרם כניסה ללידה פעילה יכול להפחית את היכולת שלך להיות בתנועתיות ובכך יכול להשפיע על התברגות הראש בתעלת הלידה.
בתוך כמה זמן מתחילה הזריקה להשפיע?
התחושה של התקצרות הצירים תורגש בתוך דקות ספורות ממתן חומרי האלחוש לחלל האפידורלי, עם השפעה מקסימלית תוך כ־20-10 דקות.
תופעות לוואי
תחושת נימול וכבדות ברגליים – כל אישה מגיבה אחרת לחומר האלחוש שבאפידורל. יש כאלה שיגיבו בכבדות משמעותית כבר במינון קטן ויש שגם במינון גבוה יוכלו להזיז רגליים. נימול היא תופעה שמעידה על כך שהחומר עובד.
קושי במתן שתן – מאחר ואין תחושה בפלג גוף תחתון המיילדת תבקש ממך לתת שתן באופן יזום. אם לא תצליחי יעשה שימוש בצנתר (קטטר) שיוחדר לשלפוחית השתן. ישנם חדרי לידה בהם יוכנס קטטר קבוע עד סוף הלידה וישנם חדרי לידה בהם יעשו קטטר חד פעמי ע"פ הצורך. במהלך לידה חשוב ששלפוחית השתן תהייה ריקה כדי לאפשר את התקדמות העובר בתעלת הלידה וכן, לא לפגוע בתפקוד שלפוחית השתן לאחר הלידה.
קושי ללחוץ באופן אפקטיבי בשלב השני של הלידה – לעיתים, מינון גבוה של הרדמה אפידורלית (בגלל לחיצות רבות על המשאבה) יכול לגרום להעדר תחושת לחץ ולהוביל להארכת משך השלב השני ולקושי בשיתוף פעולה שלך בלידה. טיפ קטן: אל תיבהלי מתחושת הלחץ. היא יכולה לעזור ולכוון אותך לאן ללחוץ.
השפעה על חצי גוף – לעיתים החומר לא מתפשט בצורה שווה בחלל האפידורלי. במצב זה ניתן לשכב על הצד שכואב ולתת תוספת נוספת. לרב זה פותר את הבעיה.
העדר השפעה – לעיתים צינורית האפידורל לא במקומה. במצב זה נזמין רופא מרדים ליעוץ ובהתאם לצורך ניתן לבצע אפידורל חוזר.
כאב באזור החדרת האפידורל – לרב חולף תוך מספר ימים.
סיבוכים וסיכונים
כמו בכל פעולה חודרנית, קיים הסיכון לסיבוכים. הסיבוכים הקשים או הסיבוכים שנשארים לאורך זמן הם נדירים, ויש להיוועץ ברופא המרדים במקרים של תופעות בלתי צפויות. הפעולות המקדימות וההנחיות במהלך הפעולה נועדו להפחית את הסיכוי לסיבוכים.
שינויים בלחץ הדם – החומר המוזרק לאפידורל יכול לגרום לירידה בלחץ הדם של היולדת. לכן לכל יולדת לפני ביצוע הרדמה אפידורלית יורכב עירוי כך שבעת הצורך ניתן יהיה להזליף נוזלים במהירות. בנוסף, המיילדת תעקוב אחר לחץ הדם שלך לעיתים תכופות מיד לאחר הפעולה ולאורך כל הלידה בשכיחות נמוכה יותר.
לעיתים ירידת לחץ דם זו יכולה להיות מלווה בשינויים בדופק לב העובר. הטיפול בכך הינו במתן עירוי נוזלים, השכבה על הצד, חמצן ולעיתים מתן תרופות להעלאת לחץ הדם.
כאבי ראש – במרבית המקרים מדובר בכאב ראש תנוחתי למחרת הלידה. הוא מוקל בשכיבה ומוחמר בעמידה. הסיבה להתפתחות כאב ראש לאחר אלחוש אפידורלי היא בגלל שהמחט שבעזרתה מזריקים את החומר לחלל האפידורלי יכולה ליצור נקב קטן במעטפת הפנימית של חוט השדרה. כתוצאה מכך עלול להיווצר דלף של נוזל חוט השדרה. הנוזל הדולף אינו מסוכן, אך עצם הדליפה והשינוי בלחצים, יכולים לגרום לכאבי ראש חזקים החולפים בדרך כלל תוך מספר ימים עם טיפול בנוגדי כאבים ובנוזלים. לעיתים, יש צורך בביצוע פעולה הנקראת "blood patch" שבה מזריקים כמות קטנה מהדם שלך לחלל האפידורל על מנת לסגור את הנקב.
דימום בחלל האפידורלי שיכול לגרום ללחץ על חוט השדרה – מצב נדיר. כדי להימנע מכך, הרופא המרדים יתשאל אותך לגבי נטייה לדימומים, יבדוק את ספירת הטסיות שלך ויברר לגבי טיפול נוגד קרישה.
זיהום כתוצאה מאפידורל הוא מאד נדיר כדי להימנע מכך הפעולה נעשית באופן סטרילי. הרופא המרדים ימנע מביצוע האפידורל אם יש חשש לגורמים מזהמים בעור של היולדת.
פגיעה נוירולוגית ממושכת ובלתי הפיכה היא נדירה מאד (שכיחות 1:250,000) – זו הסיבה שבעת ביצוע אלחוש אפידורלי חשוב מאוד שיתוף הפעולה שלך ואת נדרשת לא לזוז כלל.. אם הרופא המרדים יראה שאת מתקשה לשתף פעולה וזזה בזמן הצירים, הוא עשוי להימנע מביצוע האפידורל. יחד עם זאת, חשוב לדעת שהפעולה היא קצרה ופרק הזמן בו חשוב במיוחד לא לזוז, הוא כאשר מוחדרת המחט והוא קצר במיוחד ובעזרת נשימה ותמיכה של המיילדת רוב הנשים עומדות באתגר!
לכמה זמן משפיע האפידורל?
ברוב חדרי הלידה אפידורל ניתן באופן מתמשך באמצעות משאבה כך שהאלחוש מתאפשר לאורך כל הלידה. כשהכאב מתחיל לחזור, שכבי על הגב ותני תוספת באמצעות לחיצה על הלחצן במשאבה. השכיבה על הגב מאפשרת פיזור שווה של חומר האילחוש בחלל האפידורלי (יחד עם זאת חשוב לדעת שרצוי להמנע משכיבה ממושכת על הגב). אם אין שימוש במשאבה בחדר הלידה בו את נמצאת, תבקשי מהמיילדת לקרוא לרופא המרדים לתוספת – כל מנה משפיעה למשך שעה עד שעתיים תלוי בתגובת הגוף שלך.
בסיום הלידה, אם יש צורך בתפירה תקבלי תוספת של אפידורל שתסייע לאלחוש האזור בזמן התפירה.
התחושה בפלג הגוף התחתון אמורה לחזור במלואה תוך שעות ספורות, לרב לאחר כשעתיים מהמנה האחרונה שקיבלת. כשתעברי מחדר לידה למחלקת יולדות, האחיות במחלקה יסייעו לך לקום מהמיטה בתנאי שיש תחושה מלאה ברגליים ואין נימול או כבדות.
**אל תקומי לבד מהמיטה בפעם הראשונה לאחר הלידה!
לקראת סיום כמה נקודות שחשוב לנו שתזכרי:
- במחקרים נרחבים שעשו בנושא אפידורל, לא הוכח כי ישנו קשר בין שימוש באפידורל ועליה בשכיחות הניתוחים הקיסריים או הלידות המכשירניות.
- הסיבוכים לטווח ארוך הם נדירים.
- כאבי גב תחתון הם תוצאה של הלידה לא של הרדמה אפידורלית.
- אמנם אי אפשר לרדת מהמיטה עם אפידורל אבל ניתן ואף רצוי לשנות תנוחות במיטה : לנוע מצד לצד, לטלטל אגן ובהתאם לתחושה ברגליים ורצונך גם להיות על שש.
- ניתן לשלוט במשך השפעת האפידורל ובעוצמת האלחוש על ידי התאמת כמות החומר וריכוזו לכל יולדת ולכל שלב בלידה. – תזכרי שלחצן המשאבה בידייך!!
אל דאגה, כמות התרופות שאת יכולה לתת לעצמך היא מוגבלת, ולכן אין סיכוי למינון יתר.
- גם אם תכננת ללדת בלידה טבעית, יתכן ותגיעי למצב בו הגוף יצטרך מנוחה. אפידורל הוא אופציה טובה במקרה זה.
טיפ חשוב מאיתנו המיילדות:
שימי לב מה נכון לך בכל רגע ורגע, התייעצי עם המיילדת שלך ותזכרי שבכל דרך שתלדי זו הלידה שלך!
קהילת הפייסבוק של הריוניות ולאחר לידה מחכה לך
#מיהמיילדתשלך? הוא הסלוגן שלנו, של ארגון המיילדות, וחלק ממנו קורה גם בקהילת הפייסבוק שהקמנו עבורך, ההריונית והיולדת. האם לרך הנולד.
מיילדות מוסמכות מחכות לענות על שאלותייך ולקרא את השיתופים שלכן בכל הקשור להריון, לידה ומה שביניהם.
מוזמנת להצטרף אלינו לשיח בלינק. את לא לבד
מחפשת ליווי מקצועי ע"י מיילדת?
אנחנו מזמינות אותך למנוע חיפוש מיילדת.
הכנה ללידה, טיפולים בהריון, ליווי בהריון, בלידה ולאחריה ועוד המון שירותים נוספים הניתנים ע"י המיילדות המקצועיות שלנו.
מוזמנת להיכנס ולמצוא את השירות המדוייק עבורך – לכניסה לשירות לחצי כאן