ברוכה הבאה לאזור האישי

משכב לידה: שישה שבועות של שינויים

יש לך דימום? את מרגישה דכדוך? לא יודעת מה קורה אצלך מבחינה הורמונלית? ששת השבועות שלאחר הלידה, הנקראים משכב לידה, מלווים בתופעות שונות גופניות ורגשיות. היכרות עם תופעות אלה יסייעו לך להתמודד איתן טוב יותר, לדעת מתי וממי לפנות לייעוץ מקצועי

מזל טוב. הלידה מאחוריך, ומשכב לידה לפניך: תקופת החלמה שמתחילה מיד בתום הלידה ונמשכת כשישה שבועות. במהלכן תחווי שינויים גופניים ורגשיים, ומערכות גופך יחזרו בהדרגה לתפקד כמו לפני ההיריון.

משכב לידה הוא שמה של תקופת הסתגלות, למצבך האישי, הזוגי, המשפחתי, לדימוי שלך כאם. ההתמודדות היא גופנית ונפשית גם יחד. ריבוי המשימות החדשות ושלל השינויים הם אתגר העומד בפני כל יולדת, טרייה כוותיקה.

דימום והפרשות

דימום מופיע לאחר כל לידה כתוצאה מהתרוקנות הרחם מתוכן ההריון והתכווצות הרחם. גם אם ילדת בניתוח קיסרי, למשל. בימים הראשונים הדימום הוא מסיבי וצבעו אדום. בהמשך הדימום מתמתן, ההפרשה הופכת לוורודה-חומה ובהמשך ללבנה.

במהלך השבועות הראשונים לאחר הלידה – משכב לידה – היעזרי בפדים ייעודיים, בתחתונים חד פעמיים והקפידי לשמור על היגיינת האזור.

 

למה חשוב לשים לב ומתי פונים לייעוץ רפואי? 

  • ריח דומיננטי עלול להעיד על זיהום, לכן אם את חשה בריח רע, גשי להיבדק.
  • דימום מסיבי או הופעה של קרישי דם בדימום יכולים להעיד שהרחם לא התרוקן מתוכנו לאחר הלידה, לכן עליך לגשת להיבדק.
  • עליית חום עלולה להעיד זיהום כלשהו שפשט בגופך. אם מדדת מעל 38.2 מעלות  – גשי להיבדק.

כאב ואי נוחות

במהלך משכב לידה את עלולה לסבור מכאב, שיכול להיגרם בגלל סיבות שונות. השכיחה בהן, היא התכווצות הרחם בחזרה לגודלו הטבעי, לפני הלידה. תהליך ההתכווצות  מתחיל מיד לאחר הלידה ויכול להיות מלווה בתחושת כאב. גם ההנקה עלולה לעורר כאב, בגלל שבזמן ההנקה הגוף שלך מפריש את הורמון האוקסיטוצין שמעודד את התכווצות הרחם.

סיבה נוספת לכאב, היא חתך או קרע בחיץ הנקביים (פרינאום). בימים הראשונים לאחר הלידה, הרקמה הרכה שבאזור החיץ וסביבתו, עלולה להיות בצקתית, לכאוב ולגרום לך אי נוחות.

התפתחות טחורים בעקבות הלידה – גם זו תופעה שכיחה שעלולה לגרום לכאב ולאי נוחות.

את עלולה להרגיש כאב גם בשדיים, שיכול להיות קשור להנקה, אבל הכאבים יכולים להתרחש גם אם החלטת לא להניק שכן תהליך ייבוש החלב כרוך באי נוחות וכאב.

 

מה את יכולה לעשות?

  • להשתמש במשככי כאב ללא מרשם.
  • למניעת כאב בחיץ הנקביים הקפידי על היגיינה, שטיפות מרובות, והחלפת תחבושות לעתים קרובות חיוניות למניעת זיהום. כמו כן, את יכולה להשתמש בחבישות (פדים) מגנזיום להפחתת נפיחות וקומפרסים קרים (פדים קרים) להפחתת הכאב.
  • אם את חשה כאב בשד אחד או בשניהם פני  ליועצת הנקה.  כאב בשדיים או בפטמה עלולים להוביל לגודש בשדיים, לדלקת ולפגיעה בתפוקת החלב.
 
כאב במהלך משכב לידה

תופעות נוספות שעלולות להטריד אותך במהלך משכב לידה

תכיפות או קושי במתן שתן

במהלך ההריון הגוף שלך צבר כמויות של נוזלים שצריכות להתפנות. הדבר יכול להתבטא ברצון תכוף להטיל שתן, בימים שלאחר הלידה. נוסף על כך, יכולות להיות  סיבות שונות שעלולות לגרום לקושי במתן שתן, שלרוב חולף.

מה את יכולה לעשות?

  • בפעמים הראשונות, כדאי לתת שתן במקלחת תחת זרם מים, שמסייע בהרפיה ובהפחתת הכאב.
  • אם אינך מצליחה לתת לשתן, עדכני את הצוות המטפל באשפוז.
  • אם את חשה צריבה ותכיפות במתן שתן, יתכן שמדובר במצב טבעי אבל זו גם יכולה להיות עדות דלקת בדרכי השתן – ששכיחה יחסית לאחר לידה. במקרה כזה, כדאי שתתייעצי עם הרופא שלך.
  • בתקופת משכב הלידה יתכן ותחווי בריחת שתן, הקשורה להיחלשות שרירי רצפת האגן. מומלץ לתרגל תרגילי קיגל ולפנות לפיזיוטרפיסטית רצפת האגן במידה והתופעה לא חולפת בתום משכב הלידה.

בצקת

השינויים הפיזיולוגיים המתרחשים בגוף במהלך ההיריון גורמים להצטברות נוזלים ולבצקות בפנים, בידיים וברגליים. לעיתים לאחר הלידה הבצקות מחמירות (לרוב ישנה החמרה עד 3 ימים לאחר הלידה) אך לרוב הן יחלפו במהלך השבועיים שלאחר הלידה.

מה את יכולה לעשות?

השתדלי לשכב או לשבת כשרגליים מורמות, הקפידי על תנועתיות ובכל מקרה אל תגבילי את עצמך בשתייה.

אנמיה

נשים סובלות לעיתים קרובות מאנמיה במהלך ההיריון, לכן מומלץ להמשיך וליטול תכשירי ברזל גם במהלך משכב הלידה.

מה את יכולה לעשות?

חשוב שתמשיכי לקחת תכשירי ברזל ותקפידי על תזונה נכונה ומגוונת. אם הנך מניקה, המשיכי ליטול תוסף ברזל לאורך כל תקופת ההנקה.

עצירות

הופעת טחורים, כאב באזור התפרים ושינויי התזונה בעקבות הלידה יכולים לגרום להפרעות עיכול ובפרט לעצירות. חשוב לציין כי באופן טבעי ובהשפעת ההורמונים המופרשים לאחר הלידה, לוקח זמן ליציאה הראשונה להגיע, עד כ-5 ימים לאחר הלידה.

מה את יכולה לעשות?

הקפידי על שתייה מרובה, אכלי תזונה עשירה בסיבים תזונתיים. אם בכל זאת את סובלת, את יכולה להיעזר בנרות גליצרין על מנת להקל את היציאה.

לנוח במהלך משכב לידה
משכב לידה משקל ותזונה

תזונה ומשקל

בממוצע, נשים עולות במהלך ההריו כ-12 ק"ג. בשבוע הראשון לאחר הלידה, באופן טבעי, סביר שתאבדי כ-4-5 ק"ג, ובשבוע השני 3-5 ק"ג נוספים. מרבית הנשים חוזרות למשקלן לפני ההריון כחצי שנה לאחר הלידה, אך יש כאלה שנלחמות בשאריות העודפות לאורך זמן רב יותר.

מה את יכולה לעשות?

לקבל באהבה את גופך ואת השינויים שהתרחשו בו. תני לעצמך זמן והקפידי על תזונה טובה, בריאה ומאוזנת ומרגע שניתן – הוסיפי פעילות גופנית.

אם את מניקה, המשיכי ליטול במשך כל תקופת ההנקה ברזל, ויטמין D ויוד. אם את טבעונית, הוסיפי גם ויטמין  12B.

דכדוך לאחר לידה (בייבי בלוז)

תנודות במצב הרוח

השינויים ההורמונליים החדים שמתרחשים בגופך, ביחד עם עייפות ועומס המטלות הכרוכות בטיפול בתינוק, עלולים לגרום לך לשינויים במצב הרוח המגיעים לשיא בדרך כלל סביב היום השלישי עד השביעי לאחר הלידה.

זוהי תופעה הנקראת דכדוך אחרי לידה או בייבי בלוז ומתרחשת אצל כ- 80% מהנשים ובד"כ חולפת מעצמה עד שבועיים מהלידה ואינה מצריכה טיפול מיוחד  .

סימנים אופייניים:

  • שינויים קיצוניים במצב הרוח,
  • התפרצויות בכי,
  • עצבנות,
  • כעס,
  • דכדוך,
  • חרדה

**יחד עם הסערה הרגשית נצפה לתפקוד תקין ושמחה בתינוק ומידה של מחשבות אופטימיות לצד הדכדוך והדאגות הכל כך טבעיות.

מה את יכולה לעשות?

חשוב שתהיי מודעת ותערכי מראש למצבים אלה, בעזרת בן/ת הזוג, קרובי משפחה וחברות/ים. במידת הצורך, אל תהססי להתייעץ עם אנשי מקצוע מתחום בריאות הנפש.

משכב לידה תנודות במצב הרוח

פעילות וזוגיות

בתום משכב הלידה, כדאי שתבדקי אצל רופא/ת נשים להערכת מצבך הגופני, האפשרויות לאמצעי מניעה והחזרה לפעילות גופנית.

מבחינה רפואית את יכולה לחזור לפעילות מינית כארבעה שבועות לאחר הלידה, כלומר כאשר הדימום וההפרשות פוחתים. כמובן, אם יש לך רצון או חשק לכך. זכרי, כי ייתכן שהשינויים הגופניים, הרגשיים, ההורמונליים והמנטליים, הרגישות, הכאב, אי הנוחות, העייפות המצטברת והדאגה לתינוק ישפיעו על מידת החשק שלך, ושזה טבעי לחלוטין.

בחלוף משכב הלידה, כדאי שתקבלי ייעוץ לגבי אמצעי מניעה, בהתאם להעדפותיך, למצב הגופני ולהנקה. אמנם הנקה מלאה, 8-12 פעמים ביממה, בששת החודשים הראשונים לאחר הלידה, יכולה למנוע ממך להיכנס להריון, אבל לא כדאי שתסמכי על זה, אם אינך מעוניינת להרות שוב.

כמו לפעילות מינית, את יכולה לחזור גם לפעילות גופנית, שישה שבועות לאחר הלידה ולאחר בדיקת רופא. את שרירי רצפת האגן מומלץ שתתרגלי בשלב מוקדם יותר – לשם כך כדאי לקבל ייעוץ, הערכה והכוונה מפיזיותרפיסטית שמתמחה ברצפת האגן.

זוגיות במהלך משכב לידה

טיפים מאיתנו, המיילדות

משכב לידה, ובפרט לאחר לידה ראשונה יכול להיות תקופה רבת שינויים, אפילו מטלטלת. לכן, חשוב שתכירי את התופעות ותהיה מודעת להן בחייך החדשים כאמא, בחייך הזוגיים ובחיי המשפחה שהתרחבה.

מזכירות לך שזה בסדר ואף כדאי, לבקש ולקבל עזרה – מהקרובים לך ובהתאם לצורך גם עזרה מקצועית כדי לחוות תקופה רגישה זו ברוגע ובבריאות ככל שניתן.

כתבו:

אירה לינצקי, מיילדת ורכזת הדרכה קלינית, חדר לידה הלל יפה     

דיתה גולן הדרי, מיילדת ופסיכותרפיסטית CBT