איך תדעי שהלידה מתקרבת ואיך תתמודדי עם הצירים? אנחנו כאן כדי לעזור לך להבין ולהכיר את שלבי הלידה
לידה היא אירוע גופני ודינמי, במהלכה מתרחשים מספר תהליכים בהשפעת המערכת ההורמונלית, הגורמים לשינויים גופניים, וכמובן – רגשיים. לא רק הגוף שלך מגיב: גם העובר שלך שותף לחוויה.
וכן, זה כואב. לפעמים מאד כואב אבל אל חשש: כיום יש לנו אינספור אפשרויות שיסייעו לך להתמודד עם כאב.
השלב הראשון של הלידה:
שלב זה מחולק לשלושה תתי-שלבים, הנמדדים על פי השינויים המתרחשים בצוואר הרחם שלך, ועל פי הפעילות בתוך הרחם שלך.
- השלב הלטנטי: זהו השלב הפסיבי של הלידה, שמתחיל עם הופעת צירים לא סדירים ומסתיים בצירים סדירים, תכופים, ארוכים וכואבים יותר, יחסית. כמו כן, בשלב זה מתחילים שינויים בצוואר הרחם, שהינו בעל צורה של גליל סגור באורך של 5-4 סנטימטרים. כאשר מתחיל תהליך הלידה, צוואר הרחם עובר שינויים: הוא מתקצר ומתחיל להיפתח. בלידה ראשונה, השלב הלטנטי נמשך בממוצע 8-6 שעות, אך ישנם מקרים בהם הוא ארוך יותר, אפילו עד 20 שעות בלידה הראשונה, ועד 14 שעות בלידה חוזרת.
בלידה ראשונה אפשר ללמוד על סיום השלב הלטנטי כאשר הצירים סדירים ומורגשים כל 5-3 דקות, כשכל ציר נמשך 90-60 שניות, במשך שעה וחצי ובבדיקה וגינלית צוואר הרחם מקוצר לחלוטין ויש בו פתיחה של 4-3 ס"מ.
בלידות חוזרות הקצב אחר, הצירים מופיעים בתדירות נמוכה יותר וגם הכאב עשוי להיות משמעותי פחות, כסימן לכך שהשלב הלטנטי הסתיים. בבדיקה וגינלית הפתיחה של צוואר הרחם תהיה כ-4 ס"מ. בהמשך התהליך, התקצרות צוואר הרחם תתרחש במקביל להתקדמות הפתיחה.
מה את יכולה לעשות בשלב הזה? אנחנו מקוות שתעברי את השלב הזה בבית, בסביבה מוכרת ונוחה, בחברת א/נשים קרובים ואהובים שיתמכו בך גופנית ורגשית. רצוי שתהיי בתנועה, את יכולה לעשות אמבטיה או מקלחת ארוכה, שירגיעו אותך ויעזרו לך להתמודד עם הכאב . את יכולה גם לאכול ולשתות, כדי לשמור על הכוחות והאנרגיה להמשך הדרך.
מה תרגישי? בשלב הלטנטי הכאב עדיין נסבל. יש נשים שיתארו תחושה של לחצים באגן או במפשעות. יש נשים שמתארות את התחושה כהתקשות הבטן או כאבים בגב התחתון הדומים לכאבי מחזור, אבל חזקים יותר. מבחינה רגשית את יכולה להרגיש הקלה והתרגשות מהולה בחרדה מעצם תחילת התהליך, וגם חשש מפני התחזקות הכאב ותהיות כיצד תתקדם הלידה.
כשאת מגיעה לבית החולים: מיילדת תקבל את פנייך, תבצע ניטור עוברי, בדיקות שתן ולחץ דם וגם בדיקה וגינלית. תקבלי הסבר אודות השלב בו את נמצאת ומה היא תכנית הטיפול. תתבצע הערכה האם את בלידה פעילה ואפשר להעביר אותך לחדר לידה או שתצטרכי להמתין עוד זמן מה במיון יולדות, עד שהלידה תגיע לשלב אקטיבי.
- השלב האקטיבי: בלידה ראשונה, השלב האקטיבי מוגדר כאשר צוואר הרחם מחוק ופתוח כ-4 ס"מ. שלב ז מסתיים כשהפתיחה מגיעה ל-8 ס"מ. בלידה ראשונה השלב האקטיבי נמשך, בממוצע, כ-6-5 שעות, ובלידה חוזרת כ-4-3 שעות. כמו כן, בשלב זה הצירים נעשים תכופים יותר – כל 5-2 דקות, והם ארוכים וכואבים יותר.
מה את יכולה לעשות בשלב הזה? להגיע לבית החולים. בשלב הזה תתקבלי לחדר לידה.
מה תרגישי? שהכאב מתגבר, את גם עלולה לחוות אי שקט וחרדה לכן חשוב מאוד שתקבלי תמיכה מהמלווה שלך ומהמיילדת. איך תתמודדי עם הכאב? הטיפול בכאב יתבצע כרצונך ובהתאם למצבך הרפואי, באמצעים טבעיים או באמצעות תרופות.
כשאת מגיעה לחדר לידה: תחוברי לניטור עוברי קבוע או לסירוגין לפי המצב, יורכב עירוי ולפי הצורך תתבצע בדיקה וגינלית להערכת התקדמות הלידה, על ידי מיילדת או רופא/ה.
- שלב המעבר: שלב זה מתרחש כשהפתיחה של צוואר הרחם היא מ-8 ס"מ ועד לפתיחה מלאה של 10 ס"מ. בשלב הזה ראש העובר שלך כבר התבסס בתעלת הלידה.
מה תרגישי? שלב המעבר מתאפיין בתחושת לחץ על פי הטבעת, צירים תכופים, ארוכים וכואבים יותר. לעיתים שלב זה מלווה בתחושות חרדה ואי שקט, שאליהן יכולים להתלוות קשיים בהבנת הוראות, תחושת כעס, אי נוחות, ייאוש, תחושת אובדן שליטה. מבחינה גופנית יכולות להיות בחילות, הקאות ותחושת לחץ ליציאה ויכול להיות שההתנהגות תלווה בבכי, צעקות ועוד. כל זה קורה בגלל התקדמות העובר בתעלת הלידה אל עבר היציאה שגורם ללחץ חזק על הפרינאום ואזור פי הטבעת וכן בהשפעת האנדורפינים, חומרים שהגוף שלך מפריש באופן טבעי בתגובה לכאב שאת מרגישה ומסייעים לך בהתמודדות איתו.
בשלב זה יכולה להופיע הפרשה רירית מרובה המלמדת על התקדמות הפתיחה.
השלב השני של הלידה
יש לך כבר פתיחה מלאה, והעובר שלך מתקדם בתעלת הלידה, בדרכו החוצה. בלידה ראשונה השלב השני נמשך, בממוצע, כשעה, וכ-20 דקות בלידה חוזרת.
אם את נמצאת תחת הרדמה אפידורלית, השלב הזה יכול להתארך לכ-4-3 שעות.
מה תרגישי: התקדמות העובר שלך בתעלת הלידה יכולה לגרום לתחושת לחץ באגן, בעיקר בלידה טבעית, שתעורר בך צורך עז ללחוץ.
בשלב זה, המיילדת תעמוד לידך, תעזור לך למצוא את התנוחה המתאימה ללידה ותבצע שימון של חיץ הנקביים (פרינאום), בשמן שקדים או שמן אחר, במטרה להקל את יציאת ראש התינוק. זה גם השלב בו תוכלי לבחור את תנוחת הלידה הנוחה לך בהתאם להעדפתך וסוג משככי הכאבים שקבלת.
אם החלטת ללדת בלידה טבעית תוכלי לנסות מגוון של תנוחות: עמידה, כריעה או על שש.
אם בחרת באלחוש אפידורלי, הבחירה היא בתנוחות במיטה בלבד.
לעיתים, לקראת יציאת הראש של התינוק ייבחן הצורך לבצע חתך בחיץ הנקביים (אפיזיוטומיה), כדי להרחיב את הפתח ולאפשר לראש התינוק לצאת. המיילדת תסביר לך על כך ותבקש את הסכמתך. אם את בוחרת ללדת ללא אפידורל, תבוצע הרדמה מקומית לקראת ביצוע החתך.
עכשיו כל מה שנשאר לך לעשות הוא ללחוץ וללדת. הקשיבי לגוף שלך, שימי לב לתחושות ותזכרי שהן מכוונות אותך מה לעשות. את לא לבד! נמצאים איתך המלווים שלך והמיילדת שתומכת בך ומדריכה אותך לפי צורך. ותיכף, עוד לחיצה או שתיים את תשמעי את קולו של התינוק שלך.
מזל טוב, אמא יקרה!
השלב השלישי של הלידה
התינוק שלך נושם את נשימותיו הראשונות, פעם ראשונה שאת רואה אותו, מרגישה אותו, שומעת אותו. כמה חיכית לרגע הזה! שניכם עטופים ומטופלים על ידי הצוות, אבל הלידה עדיין לא תמה. אנחנו מחכות שהשלייה שהזינה את התינוק שלך במשך 9 חודשים, תיפלט מגופך. שלב זה נמשך כ-30-5 דקות, מרגע יציאת התינוק לאוויר ועד להיפלטות השלייה בשלמותה.
לאחר שתצא, המיילדת תבדוק את השלייה בקפידה כדי לאשר את שלמותה ואת שלמות הקרומים. רק לאחר הבדיקה הזו, למעשה, הלידה שלך הסתיימה.
השלב הרביעי של הלידה
זוהי השעה הראשונה לאחר הלידה
מייד לאחר הלידה, אם הלידה תקינה ואת מעוניינת בכך, המיילדת תניח את הילוד על גופך, על החזה שלך, עור לעור, תנגב ותכסה אותו. זהו המקום המתאים ביותר לתינוק מייד לאחר הלידה כי כך הוא יכול לשמור על חום גופו. כמו כן, מגע עור לעור מקדם את ההכרות ביניכם ונותן לתינוק תחושת בטחון. התינוק יחוש אותך וישמע את פעימות ליבך, יריח אותך ויוכל להתחיל לינוק כאשר שניכם תהיו מוכנים.
השעה הראשונה לאחר הלידה מוקדשת לחיבור ביניכם, תינוק, אימא, אבא או כל הרכב משפחתי אחר. אם בחרת להניק, זהו זמן מתאים להנקה הראשונה ולהנעת מנגנון יצירת החלב.
אם בוצע חתך החיץ או שנוצר קרע רופא או מיילדת יתפרו את האזור. אם יש לך אפידורל, הוא ישמש גם לאלחוש הכאב בעת התפירה, אחרת תקבלי הרדמה מקומית. התפרים מתמוססים מעצמם כעבור 14-10 ימים ואין צורך להסירם.
במקביל ליציאת השלייה, המיילדת תעשה בדיקה ראשונית של הילוד: ציון אפגר, שקילה, חימום, ותעזור לך בתהליך ההנקה.
טיפים מאיתנו, המיילדות
בקשי מהמיילדת להניח את התינוק שלך על עורך החשוף. עור לעור. המיילדת תנגב ותכסה אותו. זהו המקום המתאים ביותר לתינוק מייד לאחר הלידה. כך הוא יכול לשמור על חום גופו. מגע עור לעור מעודד את התינוק שלך להכיר אותך ונותן לו תחושת ביטחון, כשהוא חש בך ושומע את פעימות ליבך, ומריח אותך. הוא גם יוכל להתחיל לינוק משדיך, כאשר שניכם תהיו מוכנים.
קחו לעצמכם את הזמן הזה בשקט אמא ותינוק – פשוט להיות. משפחה חדשה נולדה!
את תישארי בחדר לידה כשעתיים לאחר הלידה. בזמן זה תתבצע הערכה שוטפת של מצב התינוק ומצבך כולל מדידת סימנים חיוניים, הערכת כאב, כיווץ הרחם וכמות הדימום. לאחר מכן תעברי למחלקת יולדות.
כתבו:
אירה לינצקי, מיילדת, רכזת הדרכה קלינית, חדר לידה הלל יפה
דיתה גולן הדרי, מיילדת ופסיכותרפיסטית CBT
קהילת הפייסבוק של הריוניות ולאחר לידה מחכה לך
#מיהמיילדתשלך הוא הסלוגן שלנו, של ארגון המיילדות, וחלק ממנו קורה גם בקהילת הפייסבוק שהקמנו עבורך, ההריונית והיולדת. האם לרך הנולד.
מיילדות מוסמכות מחכות לענות על שאלותייך ולקרא את השיתופים שלכן בכל הקשור להריון, לידה ומה שביניהם.
מוזמנת להצטרף אלינו לשיח בלינק. את לא לבד
מחפשת ליווי מקצועי ע"י מיילדת?
אנחנו מזמינות אותך למנוע חיפוש מיילדת.
הכנה ללידה, טיפולים בהריון, ליווי בהריון, בלידה ולאחריה ועוד המון שירותים נוספים הניתנים ע"י המיילדות המקצועיות שלנו.
מוזמנת להיכנס ולמצוא את השירות המדוייק עבורך – לכניסה לשירות לחצי כאן