ללדת בתנועה: הכירי את התנוחות שיקלו עלייך בלידה

לתנועה במהלך הלידה יש חשיבות מרובה: היא מסייעת לך להתמודד עם הצירים ועם כאב, מעודדת הפרשה של הורמוני לידה, מפחיתה את הצורך בהתערבות רפואית בלידה ויכולה לקצר את משך הלידה שלך

בעמידה, ברכינה, בישיבה, בעמידה על שש, בכריעה או בשכיבה על הצד? לכל שלב בלידה ישנן תנוחות ותנועות מומלצות. לכן, כדאי שתכירי את כולן, אך עם זאת, חשוב שתהיי קשובה לגופך ותמצאי את התנוחות שנוחות ומתאימות לך.

אז, מה את אומרת, איך תרצי ללדת?

ללדת בתנועה: תנוחות לידה בעמידה זקופה

השלב הראשון של הלידה: עמידה זקופה בשלבי הלידה ההתחלתיים מאפשרים לך להניע את האגן בתנועות מעגליות, ללכת, להתיישב ולהתנועע על כדור פיזיו, להתקלח ואפילו לרקוד. תנועות אגן במהלך השלב הראשון של הלידה יסייעו להקל את הכאב, ישפיעו על מפרקי האגן – יסייעו להם להיפתח, לשחרר את עצם העצה (ה"זנב") כך שלתינוק שלך יהיה קל יותר להתברג בתעלת הלידה, ולך יהיה קל יותר לנשום. תנועתיות האגן תשפיע גם על איכות הצירים שלך ועשויה לקדם את התפתחות הלידה ולקצר את משך הזמן.

 

השלב השני של הלידה: כשאת עומדת זקופה, כוח הכבידה מפחית את המאמץ שאת משקיעה ומייעל את פעילות שרירי הרחם, מעודד את התברגות ראשו של התינוק שלך באגן ואת הלחץ שנוצר כתוצאה מכך. כמו כן, עמידה זקופה משפרת את זרימת הדם לשליה ולרחם, שומרת על תנועתיות במפרקי הירכיים, על תפקוד יעיל של הסרעפת ומסייעת לשרירי הבטן לפעול. כל אלה מקדמים את השלב השני בלידה.

 

ללדת בתנועה: השימוש בכדור פיזיו ורכינה קדימה

ישיבה זקופה על כדור פיזיו, או הישענות על הכדור מקנים תמיכה לרצפת האגן ותנועתיות לאגן. קפיצות קלות על הכדור או תנועות אגן מעגליות באמצעותו עוזרות להתבססות הראש של התינוק שלך ומקלות את כאב הצירים.

 

רכינה קדימה, כלומר תנוחת הישענות על המלווה שלך, על הקיר, על משענת הכיסא או על המיטה – כמו גם על כדור פיזיו, כפי שהזכרנו, מאפשרות את השפעת כוח הכבידה. במקביל, המלווה או המיילדת יכולים לעסות לך את הגב התחתון (אם זה נעים לך, כמובן) תוך כדי שאת מניעה את האגן מצד לצד.

ללדת בתנועה: עמידה על שש

השלב הראשון של הלידה: תנוחת עמידה על שש יכולה להתבצע על הרצפה, על המיטה, תוך הישענות על מראשות המיטה או על כדור פיזיו. עמידה על שש היא תנוחה שמקלה כאבי גב חזקים במהלך הלידה ומאפשרת לעובר להתברג נכון באגן. בתנוחה זו, את יכולה להמשיך להניע את האגן לצדדים והמלווה שלך יכול/ה לעסות לך את הגב ולתת תמיכה לבטן.

השלב השני של הלידה: אם לא ידעת, את בהחלט יכולה ללדת בעמידה על שש. וזוהי תנוחת לידה מקובלת. אם תרצי לנסות זאת, בקשי מהמיילדת שלך להנחות אותך ולסייע לך להתבסס בתנוחה זו.

 

ללדת בתנועה: שכיבה על הצד

השלב הראשון של הלידה: לכאורה, שכיבה היא תנוחה סטטית. אבל כשאת שוכבת על הצד, דווקא, את יכולה להניע את האגן. זו גם תנוחה המאפשרת לך מנוחה בין ציר לציר, זרימה טובה של חמצן לעובר שלך ומאפשרת למלווה שלך לעסות את גבך.

השלב השני של הלידה: אם בחרת לקבל הרדמה אפידורלית, וגם אם לא – תוכלי ללדת בשכיבה על הצד. אם תרצי לנסות זאת, בקשי מהמיילדת שלך להנחות אותך ולסייע לך להתבסס בתנוחה זו.

 

ללדת בתנועה: תנוחת כריעה

זו תנוחה שתאפשר לך להישאר זקופה, וכפי שהסברנו בפרק על עמידה זקופה – גם בתנוחת כריעה כוח הכבידה ממשיך להשפיע על הרחם ועל העובר שלך ואף מקנה לך תחושת שליטה בגוף ובתהליך הלידה.

תוכלי לבסס את תנוחת הכריעה בעזרת המיילדת שלך. ישנם מספר חדרי הלידה בישראל בהם ישנו כיסא מיוחד בצורת פרסה שיעזור לך ללדת בכריעה.

ללדת בתנועה: שימוש במים, באמבטיה או בריכה

בחדרי לידה רבים בישראל תוכלי למצוא מקלחת, אמבטיה או ג'קוזי. בפרט בחדרי לידה המיועדים ללידת טבעית. הסיבה ברורה: ציפה במים מפחיתה את העומס על האגן, תורמת להרפיה של שרירים ומזרזת את התקדמות הלידה. בכלל, שהייה במים, באמבט או במקלחת מקלה את כאבי הצירים.

תנועה בלידה עם אפידורל

שינוי תנוחות ותנועתיות חשובים לכל יולדת בלידה טבעית ופעילה, אך חשובים לא פחות, ואולי אף יותר, עבור יולדות שמבקשות הרדמה אפידורלית וכתוצאה מכך, מוצאות את עצמן מרותקות למיטה.

להרדמה אפידורלית, יש, כידוע, יתרונות רבים: הפחתה משמעותית של כאב, הרפיית שרירים, מנוחה ואפילו שינה קלה. בעזרת הרדמה אפידורלית את יכולה לאגור להמשך התקדמות הלידה.

אלא שישנם גם כמה חסרונות, שהעיקרי בהם הוא חוסר התנועתיות והריתוק למיטה. אולם למרות שעם אלחוש אפידורלי לא תוכלי לקום את יכולה לנסות להתנועע במיטה ולשנות תנוחות, בהנחיית המיילדת ובעזרתה.

למשל, את יכולה להניע את האגן, מצד לצד, לשנות את תנוחת הרגליים ולסובב ברכיים החוצה ופנימה, בעזרת כריות או רגליות.

תנוחה מומלצת נוספת כרוכה בהשחלה של סדין או צעיף מתחת לאגן שלך, כאשר את שוכבת. המיילדת יחד עם המלווה שלך י/תוכל לטלטל אותך בעדינות מצד לצד וכך לסייע לעובר להתברג היטב באגן.

 

טיפים מאיתנו, המיילדות

מאחר שהתנועתיות בלידה חשובה לך, וגם לנו שמסייעות לך, אנחנו ממליצות שתתרגלי את התנוחות שהצגנו בפניך, במהלך ההריון. כך תכירי אותן ותוכלי לבחור איזו מהן נוחה לך, ולהשתמש בה במהלך הלידה.

התנועתיות חשובה לך גם אם את שוכבת על מיטת הלידה. לכן, אנחנו ממליצות שתנסי לשנות תנוחות גם אם בחרת ללדת בשכיבה. אנחנו נדריך אותך ונעזור לך למצוא ולהגיע אל התנוחות האופטימליות על מנת להקל את הכאב ולקדם את תהליך הלידה.

כתבה:

אירה לינצקי, מיילדת, רכזת הדרכה קלינית, חדר לידה הלל יפה

קהילת הפייסבוק של הריוניות ולאחר לידה מחכה לך

#מיהמיילדתשלך הוא הסלוגן שלנו, של ארגון המיילדות, וחלק ממנו קורה גם בקהילת הפייסבוק שהקמנו עבורך, ההריונית והיולדת. האם לרך הנולד.

מיילדות מוסמכות מחכות לענות על שאלותייך ולקרא את השיתופים שלכן בכל הקשור להריון, לידה ומה שביניהם.

מוזמנת להצטרף אלינו לשיח בלינק. את לא לבד

קבוצת הפייסבוק מילה של מיילדת להריוניות ולנשים שילדו

מחפשת ליווי מקצועי ע"י מיילדת?

אנחנו מזמינות אותך למנוע חיפוש מיילדת.

הכנה ללידה, טיפולים בהריון, ליווי בהריון, בלידה ולאחריה ועוד המון שירותים נוספים הניתנים ע"י המיילדות המקצועיות שלנו.

מוזמנת להיכנס ולמצוא את השירות המדוייק עבורך – לכניסה לשירות לחצי כאן