ניתוח קיסרי: כל מה שחשוב לך לדעת

לידה בניתוח קיסרי

מהו ניתוח קיסרי, באילו נסיבות חייבים לבצע אותו, האם את יכולה לבחור ללדת בניתוח קיסרי וכמה ימים תצטרכי לשהות באשפוז לאחריו? הכנו עבורך מדריך מפורט

ייתכן שאת חולמת ללדת בלידה טבעית, נטולת התערבות ככל האפשר, ייתכן שתעדיפי לקבוע לעצמך את מועד הלידה וללדת בניתוח קיסרי. כל החלטה שתקבלי היא הנכונה ביותר עבורך. אבל כידוע, לידה היא אירוע דינמי ומשתנה. לכן, כדאי שתדעי מה יכול לקרות גם אם למרות הבקשות שלך הצוות הרפואי יחליט שאין ברירה וחייבים להגיע בבהילות לחדר הניתוח.

מהו ניתוח קיסרי?

ניתוח קיסרי הינו הליך רפואי שבעזרתו מוציאים את התינוק ואת השליה דרך חתך שנעשה בדופן  הרחם והבטן.

לידה בניתוח קיסרי היא לידה לכל דבר. אמנם זהו תהליך לידה שונה, אך בסופה ייוולד תינוק ואת תהיי אמא. תוכלי להצמיד את התינוק לגופך במגע "עור לעור", תוכלי להניק ולטפל בתינוק שלך.

עם זאת, חשוב שתביני את המגבלות שיחולו עליך, שייתכן ותסבלי מכאבים או חלילה – מסיבוכים.

ניתוח קיסרי נחשב כיום כאופציה בטוחה ללדת, אולם סיבוכים במהלכו ולאחריו עדיין קיימים, ביניהם זיהום ברחם או בדרכי השתן, דימום מוגבר וצורך בעירוי דם, פגיעה באיברים סמוכים ועוד.

מתי מבצעים ניתוח קיסרי?

ניתוח קיסרי יכול להיות מתוכנן או דחוף.

כ- 20% מהלידות מסתיימות בניתוח קיסרי. חלק מן המקרים מתרחשים כניתוח מתוכנן מראש (אלקטיבי). מועד לניתוח נקבע, בדרך כלל, לקראת השבוע 38-39.   בגלל סיבות רפואיות שונות, במטרה להימנע מלידה "רגילה" (נרתיקית), כגון שהעובר שלך נמצא במצג עכוז, שליית פתח או הערכת משקל גבוהה של העובר. רק בבתי חולים מסוימים ובנסיבות מיוחדות יאפשרו לך לבקש ניתוח קיסרי, על פי רצונך.

כשמדובר בניתוח קיסרי מתוכנן, את והצוות הרפואי יכולים להיערך אליו. גופנית, נפשית ורגשית. ההכנה לניתוח נעשית במספר שלבים: מפגש עם רופא נשים ועם רופא מרדים, נטילת בדיקות רלוונטיות סביב מועד הניתוח וכמובן הגעה במועד הניתוח. ישנם בתי חולים בהם נדרש אשפוז יום קודם, באחרים תוכלי להגיע ביום הניתוח, כשאת בצום, ובהתאם להנחיות נוספות שתקבלי.

במסגרת ההכנה לניתוח קיסרי תוכלי לשאול שאלות ולברר נושאים שחשובים לך, כמו:

  • מהן אפשרויות סגירת החתך הניתוחי: תפרים או סיכות שיש להוציא, תפרים נמסים, סיכות נמסות או דבק ביולוגי. בררי עם הצוות הרפואי מהם היתרונות והחסרונות של כל שיטה.
  • האם תתאפשר נוכחות מלווה בניתוח, מגע "עור לעור", והנקה מיד לאחר הניתוח ושהות רציפה עם התינוק לאחר הלידה (אפס הפרדה).
  • האם תוכלי לקבל סיוע  בסחיטת קולוסטרום – כך שהמלווה שלך י/תוכל לתת אותו לתינוק לאחר הלידה.

 

מה קורה כשמחליטים על ניתוח קיסרי דחוף?

כאמור, ישנם מקרים בהם יש צורך דחוף להתחיל או לסיים לידה "רגילה" בניתוח קיסרי, בגלל מצבים רפואיים שונים, כמו: מצוקה עוברית, חוסר התקדמות של הלידה, דימום חריג, מצב בריאותי מסכן חיים של היולדת ועוד.

במצבים כאלה, מטבע הדברים, ההחלטה וההכנה לניתוח הן מהירות. הצוות הרפואי מגיב ומתגייס בדחיפות על מנת להעבירך לחדר הניתוח, כדי שאת ותינוק תשלימו את התהליך בריאים ושלמים. מבחינתך זה יכול להיות אירוע מלחיץ, התרסקות של חלום, פחד מן הלא נודע וחשש לשלום התינוק. אך חשוב שתזכרי, כי צוות המיילדות והרופאים במיון היולדות ובחדר הלידה מורגל בסיטואציות כאלה ויודע להיערך ולטפל בכל מצב.

במקרה של ניתוח קיסרי בהול, ייתכן שאנשי צוות רבים יכנסו לחדר הלידה על מנת להכין אותך במהירות לניתוח. במהלך ההכנה יחתימו אותך על הסכמה לניתוח קיסרי, ייתכן שתונח מסיכת חמצן על פנייך, תבוצע בדיקה ווגינלית ויוכנס קטטר לשלפוחית השתן. אנשי הצוות ייתנו לך הסבר קצר וממוקד על התהליך. במצב זה, טבעי שתחושי סערת רגשות, אבל חשוב שתדעי: אנחנו, צוות המיילדות, הרופאים והרופאות נמצאים שם עבורך והמטרה העומדת לנגד עינינו אחת היא: הבריאות שלך ושל תינוקך.

אילו שיטות הרדמה קיימות?

הרדמה אזורית: הרדמה אפידורלית או ספינאלית שיטות הרדמה המשפיעות רק על פלג הגוף התחתון הן האפשרויות המקובלות כיום. משמעות הדבר הוא שאת תישארי ערנית ותוכלי לחוות את הלידה, בלי לחוש כאב.

הרדמה כללית: במצבים מסוימים חייבים לבצע את הניתוח בהרדמה כללית, וזוהי כמובן אכזבה עצומה בשבילך, אבל את יכולה להתנחם ביתרונות:  משך הניתוח קצר יותר, ואת אינך מרגישה דבר.

בחירת שיטת ההרדמה תעשה בהתייעצות עם הרופא המרדים ועם רופאי הנשים תוך התייחסות לרצונך, מצבך הרפואי והסיבה לניתוח.

 
שיטות הרדמה בניתוח קיסרי

מה צפוי לאחר ניתוח קיסרי?

מיד  לאחר ניתוח קיסרי – דחוף או מתוכנן – תועברי ליחידת התאוששות ותשהי שם פרק זמן  בהתאם להחלטת הצוות המטפל. לאחר מכן, תועברי למחלקת יולדות. מספר שעות לאחר הניתוח, בהתאם לשיטת ההרדמה ומצבך הרפואי, תוכלי לרדת מהמיטה, לאכול ולשתות. כמו כן, יוציאו לך את הקטטר משלפוחית השתן.

אשפוז לאחר ניתוח קיסרי הוא ארוך יותר לעומת לידה "רגילה" (נרתיקית) ואורך כ-72 שעות. במהלך ימי האשפוז רצוי שבן/ת הזוג או אדם קרוב אחר ישהה לצידך ויסייע לך בהתאוששות כדי שתוכלי להחלים במהירות ולטפל בתינוק שלך.

על מה כדאי שתקפידי בשעות ובימים שלאחר ניתוח קיסרי

קרבה לתינוק: האפשרות שהתינוק ישהה לידך לאחר ניתוח קיסרי היא בהתאם למדיניות בית החולים, למצבך הרפואי ולמצב התינוק. בכל מקרה, נסי להניק את התינוק מוקדם ככל שמצבך הרפואי והרגשתך יאפשרו לה, וכן השתדלי ליצור איתו מגע של "עור בעור". הקרבה לתינוק מבססת את הקשר בניכם, שומרת על חום גופו ומגרה ייצור של אוקסיטוצין – הורמון שקשור להפרשת חלב אם.

התמודדות עם כאב: לאחר הלידה את עלולה לחוש כאב באזור החתך הניתוחי, אך גם כתוצאה מהתכווצויות הרחם וכן באזורים שונים בבטן העליונה, בגלל גזים שעלולים להצטבר לאחר הניתוח.

נסי לנצל את פרק הזמן לפני שפגה השפעת ההרדמה, כדי להניק בנוחות וללא כאבים. אם את סובלת, את יכולה להיעזר במשככי כאבים שהומלצו על ידי הצוות הרפואי ושאינם עוברים לחלב שלך באופן משמעותי. זכרי, כי כאב עלול לגרום למתח ולהתכווצויות ולכן לעכב את ההנקה. שיכוך כאב עשוי לסייע לך להחלים מהר כדי שתוכלי לטפל בתינוק שלך.

קימה מהמיטה: מומלץ שתקומי מהמיטה מוקדם ככל שאת יכולה. אחרי שקיבלת אישור לכך מן הצוות הרפואי, כמובן. הירידה הראשונה מהמיטה יכולה להיות לא פשוטה וכואבת. מומלץ לקחת משכך כאבים טרם הירידה מהמיטה. בנוסף, עשי זאת לאט: עברי משכיבה לישיבה, דרך הצד, תוך שאת נשענת על היד ואם אפשר, נעזרת בבן/ת הזוג, באדם קרוב אחר או באיש/ת צוות רפואי. קימה איטית ונכונה תסייע לך להפעיל פחות את שרירי הבטן ולהקל את הכאב. כשאת מתיישבת, נסי להפעיל בעיקר את שרירי הרגליים.

תנועה: לאחר שהתחזקת והתאוששת, אל תהססי לקום מהמיטה, להתקלח, להסתובב. התנועה מזרזת את ההחלמה. אם את חשה צורך להשתעל או להתעטש, הקדימי לקחת כרית והצמידי אותה לבטן התחתונה באזור הניתוח, כדי להפחית את הכאב.

טיפול בחתך הניתוחי: בימי האשפוז ולאחר חזרתך הביתה השתדלי לשטוף את החתך הניתוחי פעמים רבות במים זורמים. את התפרים או הסיכות המאחים את החתך הניתוחי יוציאו כשבוע לאחר הניתוח, בהתאם לרשום במכתב השחרור. סיכות או חוטים נמסים, מטבע הדברים, אין צורך להוציא.

שימי לב ופני לייעוץ רפואי:

  • אם באזור החתך הניתוחי מתפתחים סימני דלקת, כגון חום ואודם מקומי, נפיחות, הפרשה וכדומה
  • אם אין לך דימום מן הנרתיק (חיוני שיהיה לך גם אם ילדת בניתוח קיסרי)
  • אם החום שלך עלה, מעל 38.2 מעלות
  • אם את חווה הפרשה בעלת ריח לא נעים מהחתך הניתוחי
  • אם את חשה כאב באזור השוקיים.

האם תוכלי ללדת בלידה "רגילה" (נרתיקית) לאחר לידה בניתוח קיסרי?

בהחלט תוכלי לנסות, וסיכויי ההצלחה שלך הם גבוהים (60-80%), בפרט אם הסיבה לניתוח הקיסרי אינה חוזרת על עצמה, וכן אם ילדת בלידה "רגילה" לפני שעברת לידה בניתוח קיסרי.

אם ילדת יותר מפעם אחת בניתוח קיסרי, תקבלי המלצה לא לנסות ללדת בלידה "רגילה", אבל זכרי כי ישנם מקרים מיוחדים בהם תוכלי לבקש זאת.

טיפים מאיתנו, המיילדות:

כדי להתאושש מניתוח קיסרי כדאי שתקדישי זמן ותטפלי בעצמך: בתזונה מאוזנת, שתייה מרובה, שינה מספקת ושמירה על היגיינה.

אל תהססי לבקש עזרה.

הקיפי את עצמך באנשים שיתמכו ויעזרו לך רגשית וגופנית.

קצב ההחלמה שלך הוא אישי ותלוי בך: אל תאיצי בעצמך, היי קשובה לגוף שלך וליכולות שלו ובעיקר היי סבלנית כלפי עצמך!

כתבו:

אירה לינצקי, מיילדת, רכזת הדרכה קלינית, חדר לידה הלל יפה     

דיתה גולן הדרי, מיילדת ופסיכותרפיסטית CBT

קהילת הפייסבוק של הריוניות ולאחר לידה מחכה לך

#מיהמיילדתשלך הוא הסלוגן שלנו, של ארגון המיילדות, וחלק ממנו קורה גם בקהילת הפייסבוק שהקמנו עבורך, ההריונית והיולדת. האם לרך הנולד.

מיילדות מוסמכות מחכות לענות על שאלותייך ולקרא את השיתופים שלכן בכל הקשור להריון, לידה ומה שביניהם.

מוזמנת להצטרף אלינו לשיח בלינק. את לא לבד

קבוצת הפייסבוק מילה של מיילדת להריוניות ולנשים שילדו

מחפשת ליווי מקצועי ע"י מיילדת?

אנחנו מזמינות אותך למנוע חיפוש מיילדת.

הכנה ללידה, טיפולים בהריון, ליווי בהריון, בלידה ולאחריה ועוד המון שירותים נוספים הניתנים ע"י המיילדות המקצועיות שלנו.

מוזמנת להיכנס ולמצוא את השירות המדוייק עבורך – לכניסה לשירות לחצי כאן