שלפוחית השתן בהיריון
רגיזה, מרגיזה, מטרידה ולוחצת!
כל אישה בהריון מגלה שיחד עם התקדמות ההיריון והבטן הגדלה, שלפוחית השתן דורשת יחס ומטרידה עד שלפעמים היא ממש מאבדת שליטה.
במהלך ההיריון מתרחשים שינויים פיזיים והורמונליים המשפיעים על שלפוחית השתן והאגן.
השפעת גדילת הרחם
בכל טרימסטר הרחם הגדל משפיע אחרת על שלפוחית השתן.
בטרימסטר הראשון בהשפעת הגדילה של הרחם באגן תתחילי להרגיש תכיפות במתן שתן.
בטרימסטר השני, הרחם אמנם גדל יותר, אך יוצא מהאגן ומסיבה זו הלחץ על שלפוחית השתן מוקל מעט.
בטרימסטר השלישי, כשהעובר גדל משמעותית ועימו הרחם, הלחץ הגובר על שלפוחית השתן, גורם לשינוי במבנה שלה, לירידה בנפח ולתכיפות גוברת במתן שתן.
השפעה הורמונלית
במשך כל ההריון ההשפעה של הורמון הפרוגסטרון גורמת להרפיה של השרירים והרחבה של השופכנים שהם הצינורות המחברים בין הכליות ושלפוחית השתן.
תופעה נוספת שאופיינית להיריון היא היחלשות רצפת האגן הן בגלל הרחם הגדל והן בגלל השפעת הורמוני ההיריון על השרירים והרצועות באגן.
מה המשמעות של זה?
בעקבות השינויים הפיזיולוגיים כל הריונית תחווה הפרעות במתן השתן במידה כזו או אחרת:
- עליה בדחיפות ותכיפות הצורך במתן שתן – התדירות עולה והיכולת להתאפק יורדת.
- מתן שתן בלילה – התעוררות במהלך הלילה בשל הצורך להתרוקן.
- בריחת שתן במאמץ – לאחר שיעול או התעטשות, צחוק או פעילות גופנית.
- שכיחות גבוהה יותר של דלקות בדרכי השתן שיכולות להופיע ללא סימפטומים מובהקים או שיש קושי בזיהוי כי אכן מדובר בדלקת בשל השינויים הפיזיולוגיים הקשורים להריון (שדומים לתסמינים של דלקת).
בואו נרחיב קצת על דלקת בדרכי השתן
כל דלקת בדרכי השתן יכולה להוביל לצירים מוקדמים ולידה מוקדמת ולכן חשוב לזהות ולטפל בזמן.
הסיבה לשכיחות הגבוהה של דלקות בדרכי השתן קשורה לכך ששלפוחית השתן אינה מתרוקנת באופן מלא ולכן חיידקים יכולים לשגשג בתוכה. בנוסף, ההרחבה של השופכנים מאפשרת חזרת שתן מהשלפוחית דרך השופכנים לכליות – דבר שיכול לגרום לזיהום בכליות שנקרא Pyelonephritis. זיהום בכליות כרוך בכאב ואי נוחות ומסכן את הכליות ואת ההריון. מסיבה זו כל דלקת בדרכי השתן חייבת להיות מטופלת בהריון על מנת למנוע זיהום בכליות וכפי שציינו קודם, למנוע גם צירים מוקדמים ולידה מוקדמת.
מה אנחנו ממליצות?
- להרבות בשתייה בהריון. ההמלצה היא בין 2-3 ליטר ליום, זה עוזר להפחית את הסיכון לדלקת בדרכי השתן, אך יחד עם זאת לצמצם את כמות השתיה לפני שינה או נסיעה מרוחקת.
- לבצע מעקב שיגרתי לשלילת דלקת בדרכי השתן ע"י תרבית שתן בהתאם להנחיות אחות ליווי ההיריון או הרופא.
- להעזר בפיזיותרפיה של רצפת האגן לחיזוק האזור באופן שגרתי ועל אחת כמה וכמה אם את חשה קושי בשליטה במתן שתן בזמן מאמץ.
ומה עם השלפוחית שלנו בלידה?
שלפוחית השתן ממוקמת באגן ממש לפני הרחם. כשהיא מלאה היא תופסת מקום! היא עלולה להפריע לרחם להתכווץ באופן מיטבי ולראש להמשיך לרדת בתעלת הלידה.
במקרה של לידה טבעית, לרוב היולדת תרגיש צורך בהתרוקנות ותעשה זאת באופן עצמוני.
בלידה עם הרדמה אפידורלית, יולדות, לרוב, לא ירגישו את הצורך להתרוקן וגם אם כן, לא יוכלו לרוקן את שלפוחית השתן באופן מלא בשל ההשפעה של תרופות ההרדמה על האיזור. לכן, מפעם לפעם, תבוצע קטטריזציה (הכנסת קטטר לפי השופכה). ישנם חדרי לידה בהם זה יתבצע לסירוגין, וישנם חדרי לידה בהם יכניסו קטטר קבוע לאחר ביצוע הרדמה אפידוראלית, כאשר הקטטר יוצא לקראת לידת התינוק.
תופעה נוספת אופיינית היא שכאשר שלפוחית השתן מאד מלאה – האפידורל משפיע פחות טוב. ריקון שלפוחית השתן ישפר את השפעתו והכאב יפחת.
סיבה נוספת לריקון שלפוחית השתן באמצעות קטטר במהלך לידה עם הרדמה אפידורלית היא, שכמות שתן גדולה עלולה לגרום להרחבת השלפוחית ולפגיעה בתפקוד לאחר הלידה.
במהלך לידה, פעמים רבות מורכב עירוי נוזלים ליולדת אם זה כדי למנוע ירידה בלחץ דם כתופעת לוואי של ההרדמה האפידורלית, אם זה לטיפול במצוקה עוברית ואם זה בגלל מתן תרופות. כל הנוזלים הללו עלולים להצטבר לנפח לא קטן ולכן נדרשת גם תשומת לב לעצור את מתן הנוזלים כאשר זה מתאפשר.
בנקודה זו נרצה לגייס גם אותך ואת המלווים שלך על מנת לוודא עם המיילדת שאכן טפטוף מהיר של נוזלים חיוני. כשיולדת מקבלת כמות גדולה של נוזלים, יש צורך לרוקן את שלפוחית השתן יותר פעמים. למרות שריקון שלפוחית השתן במהלך לידה, במיוחד עם הרדמה אפידורלית, הוא חשוב וחיוני, חשוב לצמצם פעולה זו למינימום ההכרחי כי עבור חלק מהנשים התוצאה יכולה להיות דלקת בדרכי השתן (על אף שהפעולה מבוצעת בצורה סטרילית). בנוסף, עודף נוזלים גורם לבצקות ברגליים העלולות להקשות על הניידות, ובצקת בשד באזור העטרה שמקשה על ההנקה.
ומה קורה עם השלפוחית שלנו אחרי הלידה?
שלפוחית שתן מלאה יכולה להפריע להתכווצות הרחם לאחר הלידה. מאחר ומנגנון עצירת הדימום לאחר הלידה הוא בראש ובראשונה ע"י התכווצות הרחם, יש חשיבות רבה לריקון השלפוחית לאחר הלידה, על מנת למנוע דימום יתר.
יולדת ללא אפידורל, לרוב, תרגיש צורך להתרוקן באופן עצמוני, ותהיה מסוגלת לכך. יחד עם זאת, לעיתים, עקב לחץ ממושך באזור, תיתכן בצקת סביב פתח השופכה וקושי להתרוקן למרות שיש תחושה וצורך. במקרה כזה, חשוב לדווח לאחות/מיילדת וייתכן שיהיה צורך בקטטר עד לירידת הבצקת.
ליולדת תחת השפעה אפידורלית, יכול להיות שתחושת הריקון תתעכב, בעיקר אם קיבלה תוספת הרדמה לפני ביצוע תפירה. במצב זה, יתכן קושי במתן שתן שיחייב הכנסת קטטר חד פעמית לריקון השלפוחית עד חזרה מלאה של תחושת הצורך בהתרוקנות, על מנת לאפשר כאמור לרחם להתכווץ היטב לאחר הלידה.
בתקופת משכב הלידה
בימים הראשונים ועד חודש וחצי לאחר הלידה, יש יולדות שעדיין יחושו את אותן הפרעות במתן השתן, כמו אי שליטה במתן השתן עם או בלי מאמץ, בעיקר בשל חולשת שרירי רצפת האגן ושינויים הורמונליים ומבניים בעקבות ההריון. כמו כן, יש נטייה להפרשת כמויות שתן גדולות ותכופות – כך הגוף נפטר מעודפי נוזלים שהצטברו בהריון ובלידה.
מומלץ לכל אישה לקבוע פגישה עם פיזיותרפיסטית רצפת אגן בתום משכב לידה להערכת מצב רצפת האגן ולקבל תרגילים לחיזוק .
במידה והיו קרעים בדרגה גבוהה, בוודאי שיש צורך בהפניה לפיזיותרפיה והמשך מעקב רפואי.
מעבר התינוק בתעלת הלידה גורם למעין שפשוף ברקמה העדינה של האזור, כך שלעיתים קרובות יש צריבה במתן שתן גם אם לא נגרם קרע או היה צורך בתפרים.
בגלל השינויים ההורמונליים שעדיין קיימים בתקופה זו, והצורך לעיתים בקטטריזציה במהלך הלידה, נשים רגישות יותר בתקופת משכב הלידה לזיהומים בדרכי השתן. גם בשלב זה, עלול להיות קושי בזיהוי הסימנים, מאחר ועדיין יש תכיפות בהפרשת שתן וצריבה בגלל פגיעה ברירית של הנרתיק ובפרינאום.
מיילדות ממליצות
- להקפיד על שתייה מספקת גם לאחר הלידה.
- לתת שתן מתחת למים זורמים למהילת השתן והפחתת תחושת הצריבה.
- למסור תרבית שתן בקופת החולים במידה ועולה חשש לדלקת בדרכי השתן.
- תרגול וחיזוק שרירי ריצפת האגן לאחר הלידה ובדיקה של פיזיותרפיסטית רצפת אגן.
יש לך עוד שאלות על שלפוחית השתן בהיריון ואחרי לידה? הצטרפי אלינו בקבוצת הפייסבוק שלנו, מילה של מיילדת.
כתבה: בת שבע אלימלך דליות, אחות מיילדת, חדר לידה הדסה עין כרם.
קהילת הפייסבוק של הריוניות ולאחר לידה מחכה לך
#מיהמיילדתשלך? הוא הסלוגן שלנו, של ארגון המיילדות, וחלק ממנו קורה גם בקהילת הפייסבוק שהקמנו עבורך, ההריונית והיולדת. האם לרך הנולד.
מיילדות מוסמכות מחכות לענות על שאלותייך ולקרא את השיתופים שלכן בכל הקשור להריון, לידה ומה שביניהם.
מוזמנת להצטרף אלינו לשיח בלינק. את לא לבד
מחפשת ליווי מקצועי ע"י מיילדת?
אנחנו מזמינות אותך למנוע חיפוש מיילדת.
הכנה ללידה, טיפולים בהריון, ליווי בהריון, בלידה ולאחריה ועוד המון שירותים נוספים הניתנים ע"י המיילדות המקצועיות שלנו.
מוזמנת להיכנס ולמצוא את השירות המדוייק עבורך – לכניסה לשירות לחצי כאן