ברוכה הבאה לאזור האישי

מתן נוגדי קרישה לאחר לידה

סוף סוף הגיע לסיומו היריון ארוך, אך תקין לגמרי וללא סיבוכים. הלידה הייתה נהדרת, התינוק יונק היטב ואת מרגישה מצוין. פתאום, כמה שעות לאחר הלידה האחות במחלקת יולדות מגיעה אלייך עם תרופה בשם קלקסן ומספרת לך שמעכשיו ובמשך שבוע את צריכה לקבל כל יום זריקה בבטן כדי למנוע יצירת קריש דם.

למה לתת נוגדי קרישה לאחר לידה?

אחד מהשינויים הפיזיולוגיים המשמעותיים בהיריון הוא עליה בתפקוד של מערכת הקרישה שמטרתה למנוע מנשים לדמם לאחר לידה. המשמעות היא, שהדם של אישה הרה וגם לאחריה, נקרש בקלות רבה יותר ומהר יותר מאישה לא בהיריון.

למרות שזהו מנגנון פיזיולוגי שנועד להציל חיים, ישנם מצבים בהם קרישיות היתר הטבעית עלולה לגרום להופעת קריש דם לאחר הלידה, לרוב בוורידי הרגליים (נקרא VTE אירוע ורידי תרומבוטי) ובמקרה החמור יותר, קריש הדם יכול לנדוד במחזור הדם מהרגל לריאות, לגרום לקושי נשימתי משמעותי ואף למוות. תופעה זו נקראת תסחיף ריאתי.

תסחיף ריאתי הוא גורם התמותה האימהית השני בשכיחותו בעולם, לאחר דימום, כשלא ניתן טיפול מניעתי. הסיכון לאירוע מסוג זה, הוא פי 5 יותר גבוה לאחר לידה מאשר בהיריון עצמו. שכיחות אירוע VTE בנשים לאחר לידה הוא פי 60 בהשוואה לנשים לא הריוניות.

מי נמצאת בסיכון?

מחקר מראה, שישנם מספר גורמי סיכון משמעותיים המתחלקים לרמת סיכון גבוהה ונמוכה. אם לאישה גורם סיכון אחד מהרמה הגבוהה או שניים מהרמה הנמוכה, היא עלולה לפתח VTE בסבירות גבוהה יחסית. הטיפול המניעתי שנהוג בשנים האחרונות הפחית סיבוך זה ב- 60-70%. כמובן שלכל מי שיש הפרעת קרישה מאובחנת וטופלה בקלקסן בהיריון, תמשיך גם לאורך כל משכב הלידה.

מהם גורמי הסיכון?

יש כמה וכמה גורמי סיכון הקשורים במחלות רקע, ניתוח קיסרי מתוכנן או דחוף, הגיל, המשקל, מספר הלידות, סיבוכים בלידה, מספר עוברים ועוד.
בקשי מהצוות הסבר מפורט על הסיבות האישיות שלך למתן הטיפול, על מנת שתוכלי לקבל החלטה מושכלת בנושא.

מה הטיפול?

מתן קלקסן בזריקה תת עורית, אחת ליום  בד"כ למשך 7 ימים, 6-12 שעות לאחר הלידה. מינון ומשך טיפול יכולים להשתנות בהתאם לנתונים האישיים של כל אישה והפרוטוקול המקובל באותו בית חולים.

לנשים אחרי ניתוח קיסרי ייתכן ויעשה שימוש בשרוול מתנפח על הרגליים שמעודד זרימת דם עד לתחילת ניידות ולתחילת מתן קלקסן במידת הצורך.

זכרי שאם בעבר לא קיבלת טיפול בנוגדי קרישה לאחר לידה, יתכן ולא היית בקבוצת סיכון או שילדת לפני שהחלו בטיפול מניעתי.

ואם אני לא מעוניינת בטיפול?

אם למרות היותך בקבוצת סיכון מוגבר לפתח VTE לאחר לידה אינך מעוניינת בטיפול בקלקסן, יש חשיבות גבוהה להתנהגות מניעתית וזיהוי מוקדם.

  1. הימנעי משכיבה וישיבה ממושכת. הקפידי להתהלך כל כמה שעות כדי לעודד זרימת דם ברגליים.
  2. הימנעי מישיבה רגל על רגל.
  3. הרבי בשתייה.

שימי לב להופעת חום כאב ואודם מקומי בעיקר בשוק של הרגל או לקושי בנשימה ושיעול חדש. בכל מקרה שמופיעים סימפטומים אלו גשי לקבלת עזרה רפואית באופן דחוף.
המלצות אלו נכונות לכל אישה לאחר לידה בלי קשר למידת הסיכון שלה.

מי יזריק לי אחרי הלידה?

בפעם הראשונה האחות תזריק לך, אך מאחר ואת אמורה להמשיך טיפול גם בבית רצוי שתלמדי להזריק לעצמך או שמישהו מהמשפחה ילמד אם את חושבת שלא מתאים לך לבד. אם הזרקה עצמית היא לא אופציה, תמיד ניתן לגשת לקופת חולים לקבל את הזריקה.

חשוב לזכור שנוגדי קרישה עלולים לגרום לדימום:

הימנעי משימוש בסכין גילוח להסרת שערות בתקופת השימוש בקלקסן
לאחר שלקחו ממך בדיקות דם או הוציאו עירוי, לחצי מספר דקות על המקום – יתכן שזה ידמם יותר מהרגיל.
השתמשי במברשת שיניים רכה
היזהרי מחפצים חדים, אם נחתכת או נדקרת הפעילי לחץ ממושך לעצירת הדימום.
שימי לב לדימום וגינלי מוגבר, לדימום מהאף, דימום מהחניכיים או לסימנים של שטפי דם ודווחי לרופא בהקדם.

מגע עור לעור לאחר לידה - ארגון המיילדות בישראל

חשוב לדעת

נשים הסובלות מהפרעת קרישה ומעוניינות בהרדמה אפידורלית צריכות להפסיק את נטילת התרופה 12-24 שעות לפני הלידה (בהתאם למינון התרופה) משום שהיא מעלה סיכון לדימום באזור האפידורל. 6-12 שעות לאחר הלידה, יש לחזור וליטול אותה במינון הרגיל עד 6 שבועות לאחר הלידה.

אז מה חשוב לדעת אם בחרת בהזרקה עצמית?

אמרי לאחות שאת מעוניינת בהדרכה להזרקה עצמית. בצורה זו כבר מההזרקה הראשונה היא תתחיל ללמד אותך.

הקפידי שלפני השחרור ניסית לפחות פעם אחת להזריק לעצמך תחת השגחה. או שמי שאמור להזריק לך עשה זאת לפחות פעם אחת.

התרופה מגיעה במזרק מוכן. קראי בעיון את ההנחיות בדף המגיע עימו.

מומלץ להכין בקבוק עם פיה רחבה כמו של פיוז  טי אליו ניתן להשליך את המזרקים המשומשים ולסגור עם פקק  – לאחסן רחוק מהישג ידם של ילדים.

כתבה:

קרן לויטין, מיילדת, מרצה בכירה במחלקה לסיעוד אוניברסיטת בן גוריון

קהילת הפייסבוק של הריוניות ולאחר לידה מחכה לך

#מיהמיילדתשלך? הוא הסלוגן שלנו, של ארגון המיילדות, וחלק ממנו קורה גם בקהילת הפייסבוק שהקמנו עבורך, ההריונית והיולדת. האם לרך הנולד.

מיילדות מוסמכות מחכות לענות על שאלותייך ולקרא את השיתופים שלכן בכל הקשור להריון, לידה ומה שביניהם.

מוזמנת להצטרף אלינו לשיח בלינק. את לא לבד

קבוצת הפייסבוק מילה של מיילדת להריוניות ולנשים שילדו